Vergroten van natuurinclusieve verblijfsrecreatie, hoe dit je dat?

Natuurinclusief ondernemen en het optimaliseren van groen- en landschappelijke kwaliteit is niet alleen een milieubewuste keuze, maar ook een strategische keuze met tal van voordelen.

|
|
Natuurinclusief ondernemen

Waar begin je

Natuurinclusief betekent letterlijk ‘de natuur inbegrepen’ en het houdt in dat je jouw bedrijfsactiviteiten zodanig inricht dat je de natuur versterkt en niet schaadt. Natuurinclusief ondernemen gaat verder dan alleen duurzaamheid, het vormt een onderdeel van je bedrijfsvoering.

Als bedrijf neem je maatregelen om de biodiversiteit te bevorderen en de natuurlijke omgeving te beschermen en te herstellen. Dit kan variëren van het aanleggen van natuurlijke groene ruimtes, het gebruik van milieuvriendelijke materialen en technieken, tot het aanplanten van nieuwe soorten groen. In Noord-Holland Noord zijn al schitterende voorbeelden van campings, hotels en vakantieparken met een positieve impact op het milieu én die tegelijkertijd een aantrekkelijke en gezonde omgeving bieden voor de gasten. Waar begin je als je natuurinclusief wilt ondernemen en welke uitstraling wil je hebben? Wij bieden een laagdrempelige regeling om antwoord te geven op dit soort vragen en je op weg te helpen.

Voordelen voor ondernemers

1. Buitengevoel en gasttevredenheid:
    – Gasten waarderen een natuurlijke omgeving die bijdraagt aan hun geluk en welzijn.
    – Een groen bedrijfsbeleid verhoogt de loyaliteit van gasten


2. Kostenbesparing op onderhoud:
    – Een slim groenplan verlaagt onderhoudskosten.
    – Intensief onderhoud kan verminderd worden door landschapsontwerp en inzet van bepaalde beplanting.


3. Nieuwe uitstraling en positionering:
    – Een groen bedrijf sluit aan bij de vraag naar duurzame ervaringen.
    – Natuurinclusief ondernemen draagt bij aan het aantrekken van specifieke doelgroepen die willen onthaasten in een landschappelijke omgeving.


4. Visueel en milieubewust aantrekkelijk:
    – Verbeterde groenkwaliteit maakt het bedrijf visueel aantrekkelijker.
    – Het draagt bij aan een milieubewust imago en een duurzamere omgeving.


5. Betere werkomgeving:
    – Een groene werkomgeving verbetert de medewerkers tevredenheid en productiviteit.

Integreren in je bedrijfsstrategie

Het integreren van natuurinclusief ondernemen in je bedrijfsstrategie biedt aanzienlijke voordelen. Het verbetert de gasttevredenheid, onderscheidt je in de markt, bespaart kosten op onderhoud, is visueel aantrekkelijk en bevordert een positieve werkcultuur. Het centraal stellen van de natuur in je bedrijfsvoering is dus niet alleen goed voor de omgeving maar kan ook veel voordelen opleveren voor jouw bedrijf. De Taskforce Vitale Verblijfsrecreatie zet zich in voor verbetering van de groen- en landschappelijke kwaliteit van recreatieve parken, campings en hotels. De focus ligt op het versterken van groenstructuren en biodiversiteit, verbeterde aanzichten, versterkte verbindingen met de omgeving en betere landschappelijke inpassing.

Expertsessies

Om ondernemers in de verblijfsrecreatiesector te ondersteunen bij het realiseren van een groenere, aantrekkelijkere recreatieve omgeving bieden we twee expertsessies aan tegen een sterk gereduceerd tarief. Tijdens een eerste sessie bespreken we de behoeften van jouw bedrijf en gaan deskundigen aan de slag met een analyse waarin kansen en knelpunten worden geïdentificeerd. In een tweede sessie (teams of fysiek) volgt een groenplan op hoofdlijnen. Dit kan een vlekkenplan, schets, stappenplan en/of moodboard zijn. Als ondernemer draag je €250 bij.

Na deze sessie kan desgewenst een offerte worden opgesteld voor een gedetailleerd plan van aanpak. Vervolgstappen variëren van directe verbeteringstips tot een uitgebreider groenplan, inclusief inspiratieschetsen en grove kostenramingen voor uitvoering.

Gerelateerd