Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft onlangs aangekondigd gemeenten via een instructieregel te verplichten bestaand permanent gebruik van recreatiewoningen onder bepaalde voorwaarden toe te staan. De minister wil hiermee, gedreven door de grote woningnood, bestaande recreatiewoningen benutten als reguliere woningen.
De nieuwe instructieregel wordt onderdeel van het ‘Besluit kwaliteit leefomgeving’. Deze regel voorziet in het verlenen van persoonsgebonden omgevingsvergunningen aan meerderjarige bewoners die per 16 mei 2024 al permanent in een recreatiewoning wonen. Daarbij worden specifieke voorwaarden gesteld aan bouwkwaliteit, veiligheid, criminaliteitsrisico’s, milieueffecten en moet er rekening worden gehouden met reeds bestaande plannen voor vakantieparken.
Binnen de recreatiesector roept dit voorstel veel weerstand op, omdat het bestaande initiatieven zoals Vitale Verblijfsrecreatie dreigt te ondermijnen. Dit initiatief richt zich juist op het verbeteren en toekomstbestendig maken van vakantieparken als aantrekkelijke en gezonde toeristisch-recreatieve bestemmingen, en is gebaseerd op een duidelijke scheiding tussen permanent wonen en recreatief gebruik.
Ook vanuit bestuurlijke organisaties klinken bezwaren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en Gastvrij Nederland hebben hun zorgen al duidelijk geuit in reacties en een position paper (downloads vindt u onder dit bericht). Dit Position Paper is op dinsdag 2 april 2025 namens alle ondertekenaars aangeboden aan minister Keijzer tijdens het bestuurlijk overleg van VRO. Dit overleg wordt bijgewoond door de VNG, de Unie van Waterschappen, IPO en VRO.Zij stellen dat het toestaan van permanente bewoning op recreatieparken de doelstellingen van bestaande vitaliteitsprojecten ondermijnt en bovendien ongewenste effecten kan hebben op lokale leefbaarheid en ruimtelijke ordening.
De Taskforce deelt deze zorgen en sluit zich aan bij het standpunt van VNG en Gastvrij Nederland. Zij pleiten daarom voor een zorgvuldigere afweging van de gevolgen voor lopende initiatieven als Vitale Verblijfsrecreatie. Een bestuurlijk overleg met de bestuurlijk aanjager Vakantieparken van het ministerie van VRO staat op korte termijn gepland om deze bezwaren verder te bespreken.
Foto: © ANP/Hollandse Hoogte/Astrid Huis