Merlijn Pietersma nieuwe vitaliteitsmanager bij de Taskforce Verblijfsrecreatie

Datum: 29-08-2023
|
|
Merlijn Pietersma nieuwe vitaliteitsmanager bij de Taskforce Verblijfsrecreatie

Versterken van de verbinding in de regio

Voor de zomervakantie is Merlijn Pietersma gestart als nieuwe programmamanager van Vitale Verblijfsrecreatie in Noord-Holland Noord. Merlijn vormt met Wander Groot de Taskforce die verblijfsrecreatieondernemers en gemeenten helpt om de toekomstbestendigheid te vergroten. Merlijn Pietersma is als programmamanager aangesteld om de verbinding tussen gemeenten onderling en tussen de gemeenten en ondernemers te versterken.

Merlijn over zijn rol: “het is best wel uniek in Nederland dat er op zo’n grote regioschaal wordt samengewerkt door de overheid en sector aan het versterken van verblijfsrecreatie. Ik zie het als een flinke uitdaging om gemeenten en ondernemers te helpen in het maken van strategische afwegingen en om de wereld van de overheid en die van ondernemers te verbinden. Want de overheid en ondernemers spreken een eigen taal en denken in verschillende snelheden. Daardoor ontstaat nogal eens onbegrip. Dan worden ondernemers van het kastje naar de muur gestuurd of worden gemeenten overvraagd door ondernemers. Het is onze rol als Taskforce om die beide werelden te verbinden.”

De Taskforce Vitale Verblijfsrecreatie in Noord-Holland Noord helpt aan de ene kant ondernemers in verblijfsrecreatie om betere toekomstplannen te maken. Daar zijn verschillende instrumenten voor beschikbaar zoals het Verblijfsrecreatie Expert Team. Merlijn over dit Expertteam: “het is vaak heel confronterend voor ondernemers omdat ze kritisch in de spiegel moeten kijken. Maar het levert eigenlijk altijd betere plannen op”. Aan de andere kant helpt de Taskforce gemeenten in het afwegen van de maatschappelijke belangen wanneer ondernemers vragen om bestemmingsplanwijziging.

In de rol van programmamanager komt de kennis en ervaring van Merlijn goed van pas. Tien jaar lang was hij manager van een vakantiepark in Overijssel. Gedurende vijf jaar was hij verantwoordelijk voor het landelijke beleid van brancheorganisatie RECRON. En de afgelopen tien jaar helpt hij, als senior adviseur bij Ginder, overheden en ondernemers in de toeristisch-recreatieve sector. Zijn specialiteit is verblijfstoerisme en het verbinden van overheid en ondernemers.

 

Merlijn ziet grote kansen voor verblijfsrecreatie in Noord-Holland Noord: “sinds mijn jeugd kom ik al als recreant in deze regio. En sinds 2016 kijk ik ook professioneel naar toerisme en recreatie in Noord-Holland Noord. Zo was ik de projectleider van de visie verblijfsrecreatie in Noord-Holland Noord. Ik zie de grote stuwende kracht van verblijfsrecreatie in deze regio. Een regio die in feite het mooiste biedt wat Holland te bieden heeft: van schitterende wolkenluchten, weidse polders, historische stadjes, waterfronten, duingebieden, stranden tot prachtig Texel. Logisch dat dit veel toeristen trekt en dat ondernemers en ontwikkelaars veel kansen zien in deze regio. Het is een grote verantwoordelijkheid van ons allemaal om de kwaliteiten van de unieke omgeving te behouden én versterken.”

Merlijn Pietersma is aangesteld voor 16 uren per week. In het programma Vitale Verblijfsrecreatie Noord-Holland Noord werken de 17 gemeenten, provincie, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en de sectoren (HISWA-RECRON en KHN) nauw samen aan het toekomstbestendig maken van de sector. De ambitie is om de meest vitale verblijfsregio van Nederland te worden.

Gerelateerd