Gedeputeerde Ilse Zaal op werkbezoek bij ondernemers uit de verblijfs­recreatiesector

Datum: 23-02-2022

Op woensdag 16 februari bracht gedeputeerde Economie van Noord-Holland Ilse Zaal een werkbezoek aan een aantal ondernemers uit de verblijfsrecreatiesector in Noord-Holland Noord. Het bezoek stond in het teken van het project “Vitale verblijfsrecreatie”.

|
|
Gedeputeerde Ilse Zaal op werkbezoek bij ondernemers uit de verblijfs­recreatiesector

Voor het project Vitale Verblijfsrecreatie is een Taskforce in het leven geroepen om ondernemers, gemeenten en provincie samen te brengen om zodoende de verblijfsrecreatie in NHN te versterken en verbeteren. De Taskforce is ondergebracht bij Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

Gedeputeerde Zaal bracht een bezoek aan ondernemers Chris Joost van vakantiepark “De Groote Vliet” in Medemblik en bij Gidus Hopmans en Sasja Wiegersma van natuurcamping “Het Bos Roept!” in Slootdorp.

Goede timing

Ilse Zaal sprak van een uitstekende timing van het werkbezoek aan de regio. Enerzijds omdat door de komst van de taskforce de samenwerking tussen de drie regio’s wordt uitgebreid en anderzijds omdat de provincie Noord-Holland onlangs een extra stimuleringsmaatregel heeft geopend; de zogenaamde Uitvoeringsregeling HIRB+ Verblijfsrecreatie. Vanuit deze regeling kunnen ondernemers subsidie aanvragen voor ondersteuning bij planvorming voor innovatie en verduurzaming. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om een team van experts in te zetten en ondernemers verder te helpen richting een vitale toekomst.

De weerbarstige praktijk

De beide werkbezoeken lieten een dwarsdoorsnede zien van de situatie waar de ondernemers voor staan in Noord-Holland Noord. Chris Joost heeft in 2000 het vakantiepark overgenomen van zijn schoonvader. Het park ligt prachtig aan het recreatiemeer De Groote Vliet en is populair bij vissers, heeft bootverhuur en ligt dichtbij golfbaan de Vlietlanden (18 holes). Het park telt 205 kavels, waarvan de helft wordt verhuurd. Op de koopkavels staan naast chalets en stacaravans ook recreatiewoningen. Verhuur aan arbeidsmigranten en permanente bewoning is niet toegestaan. Door de jaren heen is het terrein een bonte verzameling geworden met verschillende bouwstijlen: bungalows, nieuwe en oude chalets en stacaravans. De ondernemer heeft ambitieuze plannen voor uitbreiding op het water en wil de accommodaties omzetten naar een hogere kwaliteit. Samen met de gemeenten wil hij aan de slag om het uitbreidings- en vernieuwingsplan te realiseren. “Het is heel fijn dat de provincie, de gemeente en een Expertteam meedenken en dat we samen actief werken aan een succesvol verloop. Het is heel lastig om in mijn situatie de markt z’n werk te laten doen, daarvoor is dit veel te complex. Het meedenken van een Expertteam is dan erg waardevol en ik kan het iedereen aanbevelen”, aldus Chris Joost.

De natuur blijft de baas

Natuurcamping “Het Bos Roept!” was jarenlang in handen van Staatsbosbeheer die de camping niet rendabel kreeg. ,,We hebben lange gesprekken gevoerd met Staatsbosbeheer en onze visie afgestemd met de plannen die Staatsbosbeheer voor ogen had met het terrein. ”Toen ik klein was woonde ik hier vlak in de buurt en ik heb altijd al een eigen bedrijf of camping willen hebben”, zegt Gidus die op de design academie studeerde en zelf de duurzame verblijven heeft ontworpen. ,,Met hulp van de provincie en een subsidietraject hebben Sasja en ik een natuurkampeerterrein weten te realiseren met extra aandacht voor de natuur en de omgeving. Er is gemeenschappelijke kas, een sanitairgebouw en er zijn verschillende manieren van duurzaam verblijven. Voor mij is het eigenlijk een soort proeflocatie of een soort van proeftuin voor het ontwerpen en het bouwen wat ik eigenlijk het liefste doe. We richten ons op de natuurzoeker en we willen deze prachtige camping de komende jaren gaan uitbreiden met nog meer circulaire en duurzame verhuurverblijven die geheel energieneutraal zijn. Wij vangen het hemelwater op, gebruiken zonneboilers om water te warmen. Passen altijd duurzaam materiaal toe dat ook weer geschikt is voor hergebruik. En alles wat wij aanleggen op Het Bos Roept! is bio-based. Graag zijn wij bereid om onze opgedane kennis te delen met andere ondernemers uit de regio die ook met plannen rondlopen om meer duurzaam of zelfs circulair te willen ondernemen. ”

Sterke toekomstvisie

De twee totaal verschillende bedrijven als ook het verschil in opgaven waar de ondernemers mee kampen geeft aan hoe mooi en divers deze sector is maar ook hoe complex de vraagstukken zijn waar we met elkaar mee aan de slag moeten, aldus gedeputeerde Ilse Zaal. “De regio’s Alkmaar, West Friesland en de Kop van Noord-Holland zijn hele populaire bestemmingen voor (internationale) toeristen. Samen met de gemeenten willen we de markt uitdagen om te komen met mooie onderscheidende concepten die de drie regio’s versterken. We zien heel graag dat er geïnvesteerd wordt, juist nu de markt er klaar voor is. Maar dat wel op een duurzame wijze, waarbij kwaliteit en een verantwoorde landschappelijke inpassing belangrijke voorwaarden zijn. Ontwikkelingen die voor de lange termijn goed zijn voor de lokale en regionale economie, met onderscheidende concepten, die het imago van de regio echt versterken.”

De taskforce is in januari begonnen en is een schakel tussen de vele verblijfsrecreatie ondernemers in de regio, de gemeenten en de provincie. Ilse Zaal: “We verwachten dat we de komende jaren met veel hotels, vakantieparken en campings in gesprek gaan en dat we samen de verblijfsrecreatie sector kwalitatief verder ontwikkelen. Het gaat om vraagstukken rond de bedrijfsvoering nu als met ondernemers aan de slag gaan om bedrijven toekomstgericht te maken doormiddel van innovatie en verduurzaming. De twee ondernemers van vandaag zijn hier mooie voorbeelden van. En om hun en alle andere mooie verblijfsrecreatie bedrijven hierin te ondersteunen is precies de reden waarom de Taskforce is opgericht en er provinciale subsidies beschikbaar zijn”.

Gerelateerd