Energielabel voor recreatiewoningen

Datum: 15-02-2024

Verkoop of verhuur je een recreatiewoning? Sinds 1 januari 2024 is het verplicht om een geldig energielabel voor je recreatiewoning te hebben.

|
|
Energielabel voor recreatiewoningen

Verplicht energielabel

Verkoop of verhuur je een recreatiewoning? Sinds 1 januari 2024 is het verplicht om een geldig energielabel voor je recreatiewoning te hebben. Het energielabel dient bekend te zijn bij huurders van de woning en bij kopers wanneer de woning wordt verkocht. Dit kan bijvoorbeeld door het afschrift van het energielabel op te nemen in de informatiebrochure van de recreatiewoning of door het document mee te sturen met de boeking.

Veel van de recreatiewoningen in Nederland beschikken nog niet over een energielabel. Heeft jouw vakantiewoning een eigen adres en postcode dan kun je op deze website kun je checken of jouw recreatiewoning al over een energielabel beschikt. Heeft jouw vakantiewoning geen eigen adres en postcode, bijvoorbeeld omdat het onderdeel is van een vakantiepark? Dan kun je hier zoeken op het adres van een vakantiepark.

Hoe krijg je een energielabel?

Het energielabel wordt bepaald en geregistreerd door een vakbekwaam energieadviseur die werkzaam is bij een gecertificeerd bedrijf. Je kunt zelf een energieadviseur kiezen.  De adviseur komt bij je langs en bepaald het energielabel van de woning en registreert deze vervolgens in de database EP-online. Het energielabel is tien jaar geldig.

Meer informatie over het verplichte energielabel voor recreatiewoningen vind je op deze webpagina van het RVO.

Gerelateerd