Podcast: Acht jaar pionieren in het Robbenoordbos

Datum: 31-01-2025

In deze aflevering van dé podcast voor verblijfsrecreatieondernemers in Noord-Holland Noord ontmoet je twee pioniers uit de Wieringermeer: Sasja Wiegersma en Gidus Hopmans van Natuurkampeerterrein Het Bos Roept. 

|
|
Podcast: Acht jaar pionieren in het Robbenoordbos

Hoe run je een camping op basis van vrijheid, vertrouwen en duurzaamheid?

Van regenwatersystemen en zonneboilers tot een onvergetelijke gastbeleving. Sasja en Gidus delen hun successen én de uitdagingen die ze hebben overwonnen. Laat je inspireren en ontdek hoe je jouw recreatiebedrijf nóg groener en gastvrijer kunt maken!

Liever Lezen?

Hieronder lees je een samenvatting van het gesprek.

Acht jaar pionieren in het Robbenoordbos: hoe twee recreatieondernemers het helemaal anders doen

Midden in de uitgestrekte Wieringermeerpolder ligt een kleine oase die totaal niet lijkt op de ‘standaard’ camping: Natuurkampeerterrein Het Bos Roept. Schoonzus en zwager Sasja Wiegersma en Gidus Hopmans werden acht jaar geleden geselecteerd door Staatsbosbeheer om deze grond te pachten. Wat volgde is een gezamenlijk avontuur dat gastvrijheid, ruimte en duurzaamheid centraal stelt, in plaats van zoveel mogelijk staplaatsen en een zo hoog mogelijk rendement.

Vrijheid en vertrouwen is de kern

“Waar andere campings mensen een genummerde plek toewijzen, krijgen onze gasten hier de vrijheid om zelf hun favoriete stek uit te kiezen,” vertelt Gidus. Ze hebben vijf vaste verhuur-accommodaties en zijn het hele jaar open. Er zijn nauwelijks bordjes en regels: zelfs in het kleine winkeltje pakken bezoekers wat ze nodig hebben en rekenen pas af bij vertrek. Volgens Gidus leidt dat zelden tot gedoe én trekt het juist meer gasten aan.

Sasja vindt deze aanpak vanzelfsprekend. “Wij zijn hier in de polder opgegroeid, doen de deur nooit op slot en laten de sleutel gewoon in de auto zitten. We geloven echt dat als je vertrouwen geeft, mensen dat ook teruggeven.”

Duurzaam ondernemen gaat niet vanzelf

De twee pionieren niet alleen met hun gastvrije benadering, maar óók op het vlak van duurzaamheid. Dat daarbij de nodige hobbels op de weg liggen, blijkt wel uit de obstakels die ze de afgelopen jaren tegenkwamen. Ieder probleem vroeg om een slimme oplossing, een flinke portie creativiteit en vooral veel doorzettingsvermogen.

  1. Regenwatersysteem
    Meteen in het begin stuitten ze op strenge voorschriften. “We wilden regenwater recyclen voor het doorspoelen van toiletten,” legt Sasja uit. “Maar een inspecteur vond dat het niet aan de legionellaregels voldeed, waardoor het systeem moest worden afgekoppeld. Een flinke tegenvaller, want nu staat het systeem werkeloos te wachten tot er een oplossing is. Toch geven we niet op. Zodra we technisch kunnen aantonen dat het veilig is, pakken we het idee weer op.”
  2. Zuiveren van afvalwater
    Terwijl het regenwatersysteem stilligt, laat de volgende uitdaging niet lang op zich wachten: Het Bos Roept zuivert het eigen afvalwater met een rietveld (helofytenfilter). “Mooi in theorie,” zegt Gidus, “maar de praktijk vraagt continu onderhoud. Pompen moeten blijven draaien, het riet moet goed groeien en regelmatig staan we met een schep in de put om verstoppingen op te lossen. Uiteindelijk is het doel dat het water zo schoon is dat het hergebruikt kan worden. We onderzoeken nu of we dat straks kunnen gebruiken om bijvoorbeeld de wc’s door te spoelen.”
  3. Zonneboiler & warmtebuffer
    Om te verduurzamen gebruiken ze op de camping een zonneboiler om de douches van warm water te voorzien. “Dat werkt perfect in de zomer,” vertelt Gidus, “maar ’s nachts en in de winter heb je natuurlijk weinig of geen zon. Dan willen gasten toch graag een warme douche. We zijn daarom op zoek naar een systeem dat de warmte efficiënt buffert. Kennis daarover is er bijna niet, want nog maar weinig campings passen zo’n systeem toe. Gelukkig hebben we iemand gevonden die ermee aan de slag gaat, dus kunnen we deze winter investeren, zodat de kachel straks minder vaak nodig is.”
  4. Windenergie
    Weinig zon in de winter maakt de ambitie om het hele jaar door groen te ondernemen ook uitdagend. “Een kleine windturbine zou een mooie aanvulling zijn,” denkt Sasja. “Maar de regels zijn voor recreatiebedrijven ingewikkeld. We hopen toch dat het kan en verdiepen ons in wat er mogelijk is, zodat we ook in donkere maanden groen kunnen blijven draaien.”
  5. Duurzame accommodaties
    Terwijl de energievoorziening een flinke puzzel is, vergen de accommodaties net zo goed een duurzame aanpak. Gidus is architect en ontwerpt de huisjes zelf. “Ze zijn duurder dan standaard chalets, want die worden in serie geproduceerd. Toch isoleren onze accommodaties beter, gaan langer mee en zijn bovendien verplaatsbaar, zodat je niet hoeft te slopen. Ik ben ervan overtuigd dat ze daardoor ook meer eindwaarde houden. Uiteindelijk belast je de hele keten minder.”
  6. Ruimte in plaats van massaal
    Ook op het gebied van inrichting en omvang van het terrein wijken ze af van de norm. In plaats van het terrein vol te proppen met kampeerplaatsen, hebben Sasja en Gidus gekozen voor zo’n 35 plekken op vier hectare. “Er passen er gemakkelijk 100,” lacht Sasja. “Maar dan zou de rust verdwenen zijn. Nu is het misschien minder lucratief per vierkante meter, maar wij zijn het hele jaar open, dus die inkomsten verspreiden zich meer. Het is vooral ook gewoon een keuze. Wij vinden gastvrijheid en duurzaamheid belangrijker dan heel veel geld verdienen.”
  7. Doelgroep
    Je zou denken dat het vinden van de juiste doelgroep lastig is met zo’n kleinschalige en groene visie. Maar dat bleek niet zo te zijn. Direct na de start sloten ze zich aan bij Stichting De Groene Koepel (Natuurkampeerterreinen). “Dat bleek een gouden greep,” zegt Sasja. “We trekken niet alleen liefhebbers van natuurkamperen, maar ook gezinnen, stadsbewoners en rustzoekers. Eigenlijk komt iedereen, behalve de puber,” grapt ze. “Al zien we die alsnog terug zodra ze begin twintig zijn,” vult Gidus aan.

Samen ondernemen

Ook als werkgevers doen ze het net even anders dan het traditionele recreatiebedrijf. Afgelopen jaar hebben ze hun voormalig medewerker Rowie Legebeke gevraagd om mede-eigenaar te worden. “Zij werkte al jaren bij ons en is een geweldige gastvrouw en marketeer, dus we wilden haar graag aan ons binden,” vertelt Sasja. Ze geloven sowieso niet in de traditionele werkgever-werknemerhiërarchie. “Vertrouwen is ook hier het sleutelwoord,” voegt Gidus toe. “Net als bij onze gasten.”

Als tip aan collega-ondernemers benadrukt Sasja hoe belangrijk het is om te doen waar je gelukkig van wordt. “Dat straal je uit naar je gasten.” Gidus vult aan dat je vooral niet alles alleen moet willen doen. “Zoek mensen die je aanvullen en durf samen te werken. Daar worden jij én je bedrijf sterker van.”

Wie zelf aan de slag wil met een duurzamer recreatiebedrijf, is bij Het Bos Roept aan het juiste adres voor een flinke dosis inspiratie. Op het terrein en in de manier van ondernemen, laten Sasja en Gidus zien hoe je, ook dwars door regels en obstakels heen, tóch heel duurzaam kunt pionieren.

Ook jouw bedrijf verduurzamen?

De Taskforce helpt jou verder. Er zijn verschillende interessante instrumenten, programma’s en diensten beschikbaar om je vrijblijvend te helpen bij het realiseren van jouw ambities!  
Van een Quickscan Energie & Duurzaamheid/ Green Key tot subsidiemogelijkheden en van coaching tot natuurinclusief ondernemen. Lees er hier meer over.

Gerelateerd